Nieuwsbrief

 1. Nieuwsbrief Scouting Regio Zeeland - Nummer 06 - 2019

  Nummer 6, november 2019

  In dit nummer:
  Jongeren aan zet
  Waardering
  Scouts4Science
  Admiraliteits examendag
  Bericht van het Scoutcentrum
  50 jaar Scoutcentrum Zeeland
  Roeiwedstrijden
  Spelidee Pokemon
  Landelijke Scoutingzeilwedstrijden
  Vlavovodivo
  Scouting Regio Zeeland zoekt grootse ideeën!
  Agenda
  Van het regiobestuur
  Jongeren aan zet!
  Ben jij tussen de 16 en 25 jaar? Heb jij ideeën die Scouting in de regio Zeeland nog leuker en beter kunnen maken? Of wil jij inspraak hebben bij wat de regio voor Scoutinggroepen doet? Dan zoeken wij jou!

  Laat je stem horen
  Jongeren aan zet! Dit betekent dat jij als leiding een stem kan krijgen over Scouting in de regio.
  Wil jij meepraten over wat de regio voor Scoutinggroepen in Zeeland doet? Dan ben je van harte welkom in een nieuw op te richten klankbordgroep.
                                                  
  Kost dat heel veel tijd?
  Nee! 
  We organiseren twee avonden per jaar, waarin we met jullie van gedachten willen wisselen over wat de regio doet voor Scoutinggroepen. We luisteren graag naar je ervaringen en je ideeën.
  Doet het ertoe?
  Ja! 
  Wij vinden Scouting belangrijk voor onze samenleving en willen, net als jij ons best doen om kinderen een leuke en leerzame tijd te geven. Jouw mening, ideeën en adviezen zijn voor ons erg belangrijk, want die zorgen ervoor dat wij Scoutinggroepen beter kunnen helpen bij wat ze doen.
  Meld je aan!
  Stuur een e-mail aan gerben@scoutingzeeland.nl en wij nemen contact met jou op.                              
  Blijken van waardering
  Wat zou Scouting zijn zonder de vele vrijwilligers die zich inzetten om groepen en regio goed te laten draaien. Om zo kinderen en jongeren een leuke tijd te bezorgen, maar ook om hen van alles te leren.
  Het is bij Scouting een goede gewoonte om hiervoor waardering te laten blijken in de vorm van een waarderingsteken.
  Tijdens de regioraad kreeg Andy Martherus het (nieuwe) waarderingsteken 'Gouden Edelhert' door de voorzitter van de regio opgespeld.
  De carrière van  Andy bij Scouting is zo omvangrijk en divers dat we er een hele nieuwsbrief mee zouden kunnen vullen. Hij is actief op groepsniveau, bij de regio en landelijk.
  Deze onderscheiding is dan ook meer dan verdiend. Andy, gefeliciteerd.
  Het moduleweekend was een mooie gelegenheid om nog twee actieve leden in het zonnetje te zetten.
  Nikie den Engelsman en Marjo Tanis kregen het bronzen waarderingsteken. Beiden zijn onder andere actief in diverse functies bij hun groep (Golfbrekers en Zandkreekgroep) en bij de regio (TDB). Ook Nikie en Marjo natuurlijk gefeliciteerd.
  Op de foto's Andy en Nikie.
   
  YES! Scouts4Science is LIVE en jij kunt meedoen!
  Goed nieuws van Scouts4Science. Na een jaar van brainstormen, vergaderen en hard werken is het eindelijk zover. De interactieve site met allerlei leuke spellen en activiteiten is live! Ook heeft de regioraad besloten de plannen van het Scouts4Science-team financieel te ondersteunen.

  Hoeveel plastic drijft er in het water of aan de waterkant waar jouw groep speelt of vaart? Waar is de kustlijn het meest vervuild? Hoe lang duurt het voordat een rietje of ballon is verteerd?  

  Nu  https://www.scouts4science.nl live is, kan iedere land- of watergroep in Zeeland via uitdagende activiteiten en spellen met deze vragen aan de slag. Scouts4Science heeft het makkelijk én leuk gemaakt. Ontdek de kant-en-klare programma’s en bekijk de resultaten van andere groepen op de interactieve kaart.
  Zoals je misschien al eens eerder hebt gehoord of gelezen, help je door deelname aan Scouts4Science de wetenschappers die de plastic soup onderzoeken. Ze weten namelijk niet waar 99% van al het plastic dat in de natuur terecht komt blijft.
  Lang niet alles komt in de oceanen. Door met je groep een stuk waterkant op te ruimen of een rondje te varen met een sleepnet, maak je niet alleen de natuur schoon, maar verzamel je ook een schat aan informatie voor de onderzoekers.

  Op https://www.scouts4science.nl lees je veel meer over de achtergronden van het project. Houd de site vooral in de gaten, want de komende tijd komen er nog veel meer gave activiteiten en spellen bij. Zo wordt het ook mogelijk om speciale programmakisten vol met spelmateriaal te reserveren. De aanschaf van deze kisten is mede mogelijk geworden door een financiële bijdrage van Regio Scouting Zeeland. De regioraad stemde 12 november met een overgrote meerderheid in met het voorstel. Het team van Scouts4Science is enorm blij met het enthousiasme en de steun voor dit project.
  Admiraliteits examendag 5 oktober 2019
  De examendagen van de admiraliteit worden tegenwoordig twee keer per jaar bij de Zandkreekgroep in Kamperland gehouden. We zijn heel blij met deze plek en bedanken de Zandkreekgroep voor deze medewerking en gebruik van het gebouw en de boten.
   
  Scouting is al 20 jaar verbonden aan de CWO, de Commissie Watersport OpleidingenCWO is de Nederlandse diplomalijn voor alle watersportopleidingen. We scholen en examineren dan ook volgens de regels van de CWO met als toevoeging dat de schippers akkoord geven voor het extra onderdeel MBL(machtiging bootleiding)

  Heel veel kandidaten
  Zaterdag 5 oktober was er weer een enorme hoeveelheid kandidaten voor theorie. In de ochtend waren er 35 kandidaten theorie roeien. Die moesten in twee groepen examen doen vanwege tekort aan ruimte. We proberen het mondeling erg te beperken maar in uiterste noodzaak wel te doen. Het was al met al in de ochtend erg veel. Er zijn ook vijf boten praktijkexamens roeien gevaren in de ochtend.
   
  In de middag waren er 19 kandidaten voor zeilen theorie en er is ook nog een theorie motorboot 2 afgenomen.
  Daarnaast ook weer 19 kandidaten voor zeilen praktijk.
  Voor zeilpraktijk waren er nog meer kandidaten. Die hebben we geprobeerd om de zaterdag erna af te nemen maar helaas was er toen te weinig wind.
   
  Resultaten van deze dag zijn:
  • Theorie roeien helaas 14 gezakt en 21 geslaagd
  • Praktijk roeien: helaas 4 gezakt en 21 geslaagd
  • Theorie zeilen: helaas 3 gezakt en 16 geslaagd
  • Praktijk zeilen: helaas 7 gezakt en 12 geslaagd
  • Theorie motorboot: 1 geslaagd.
  Alle geslaagden van harte gefeliciteerd.
   

  Verder leiden we binnen de admiraliteit instructeurs op, ook volgens de regels van de CWO. Het afgelopen jaar zijn drie instructeurs geslaagd voor CWO niveau 4 eigen vaardigheid en voor drie instructeurs wordt instructeurs niveau 2 aangevraagd.
   
  In het examenweekend is de eerste, door de admiraliteit opgeleide instructeur niveau 3 geslaagd.
  Ook hier alle geslaagden van harte gefeliciteerd.

  We zijn blij met meer jongere instructeurs en hopen dat het examineren en de examendagen zo door kunnen gaan. Deze jongere gekwalificeerde instructeurs zullen daar zeker aan bijdragen.
   
  Namens de admiraliteit,
  Hannie Scheele
  Bericht vanaf het Scoutcentrum Zeeland

  Het seizoen is weer op zijn einde. Een enkele groep kampeert nog een weekeinde ergens op een droog plekje.
  Het Hopman Vernielhuis is daarentegen bijna ieder weekeinde bezet, door groepen en gelukkig ook steeds vaker met regioactiviteiten en -trainingen.
  Het  Scoutcentrumbestuur streeft er naar om het fraaie multifunctionele gebouw voor iedereen toegankelijk te houden. Toegankelijk voor grote en kleine groepen. We horen weleens dat de kosten om het gebouw een weekeinde te huren een grote aanslag zijn op het kampbudget.

  Passende formule
  Onderzoek bij andere onderkomens zal ons mogelijk helpen bij het vinden van een passende formule. Wel valt het nu al op dat er maar weinig accommodaties zijn met dezelfde faciliteiten, zoals bedden en een compleet uitgeruste eetzaal voor 50 personen. Suggesties hieromtrent ontvang ik graag op voorzitter@scoutcentrumzeeland.nl

  Veel onderhoud voor veelactiviteiten
  Onze klusploegen zijn inmiddels weer begonnen. Iedere laatste zaterdag van de maand zijn we weer lekker bezig. Steiger nummer 2 is ontmanteld en wordt voorzien van een nieuw loopdek, de ‘brandweer’poort naast veld 11 wordt vervangen door een schuifhek en bos en terrein worden weer in optimale conditie gebracht.
  Dat het terrein in een goede staat moet zijn volgend jaar is wel duidelijk. Er staan veel bijzondere activiteiten te gebeuren. De welpen bestaan 100 jaar en met Hemelvaart is er in dit thema een groot welpenkamp. Het ZeWaKa is er weer met Pinksteren en de Zeeuwse Scoutingactiviteit ZESC heeft haar twee jaarlijkse cursusweekeinde in september. Half september is er dan ook nog het ‘Scoutcentrum- 50 jaar-kamp’  voor 10- en 10+. Hiervoor zijn al meer dan 500 inschrijvingen, tel daarbij op dat er gedurende het ‘Scoutcentrum- 50- jaar- jubileum’ tijdens diverse weekeinden nog bijeenkomsten zijn voor sponsoren en (oud)medewerkers. Dit alles samen met alle zomer- en groepskampen voorspelt een gezellig jaar, waarin we onze 50ste verjaardag vieren.
  Het bruist op het Scoutcentrum.
  Kom gerust helpen en wees welkom op de laatste zaterdag van de maand.

  We beginnen rond 9.15 uur.
   
  Met Zilte Linker,
  Wouter Dert, voorzitter
  50 jaar Scoutcentrum Zeeland

  Scoutcentrum Zeeland viert het 50 jarig bestaan in 2020 met o.a. een ontzettend gaaf jubileumkamp voor alle Zeeuwse land- en waterscouts.
  Het kamp word gehouden op 11, 12 en 13 september 2020. Heel leuk dat uit alle windstreken van Zeeland groepen zich hebben aangemeld.
  Het kamp is vol, dat betekent dat het maximale aantal deelnemers is bereikt. Het word een kamp met superleuke activiteiten en uitdagingen in het thema 'Tijdreizen door 50 jaar Scoutcentrum'.
  De voorbereidingen zijn al in volle gang, maar mocht je zin hebben om te helpen bij spellen of activiteiten uitwerken of helpen voor en tijdens het kamp zelf, laat het dan even weten via: scz50jaarkamp@gmail.com

  Borden en wandklokken gezocht
                                                
  Voor het 50 jaar Scoutcentrum Zeeland kamp 2020 zijn wij voor een aantal activiteiten opzoek naar heel veel stenen etensborden. Het formaat en hoe ze eruit zien maakt niet uit.
  Ook zijn wij op zoek naar wandklokken. Hiervan hoeft het uurwerk het niet meer te doen.
   
  Mocht er iemand iets voor ons hebben, stuur dan even een mailtje naar  scz50jaarkamp@gmail.com
  Roeiwedstrijden weer een groot succes

  Waterscouts roeien om het hardst
  45 ploegen streden zaterdag 19 oktober om de prijzen tijdens de jaarlijkse Scouting roeiwedstrijden. De Karel Doorman uit Bergen op Zoom ging er met de eerste prijs in de groepsklasse van door. Zij roeiden in de finale hun recordtijd van 1 minuut 55, waarmee zij de enige groep zijn die onder de 2 minuten dook.
  Waterscouting Paul Krüger uit Middelburg is de organiserende groep van de jaarlijkse roeiwedstrijden. Halverwege de jaren 50 werd de eerste wedstrijd in de Middelburgse Binnenhaven geroeid, toen nog in houten sloepen. Tegenwoordig zijn dat stalen lelievletten die door Middelburgse en Vlissingse groepen ter beschikking worden gesteld.
  De orka’s van de Heenetrecht uit Tholen deden dit jaar voor de eerste keer mee. Eind augustus vlogen ze over van de welpen naar de Orka’s. “We hebben leren roeien en knopen leggen,” vertelt Bregje. De zes 11-jarigen zijn een hecht groepje en worden spelenderwijs klaargestoomd voor de zeeverkenners. “Het is wel zwaar om te roeien,” vertelt Thijs. “En spannend,” vindt Bart. Met al die mensen die op de kade staan te kijken is het natuurlijk extra spannend om naar het startvlot te roeien.
  De sfeer op de kade was opperbest. Veel ouders zijn komen kijken. Wie even wilde schuilen voor de harde wind kon terecht bij de vrolijke dames in de toko. Met een gulle lach deelden ze de soep en chips uit. Ook de loempia’s gingen dit jaar weer als warme broodjes over de toonbank.
  De prijzen gingen ook dit jaar weer naar veel verschillende groepen.
    Groepsklasse Eerst klasse Tweede klasse Derde klasse Vierde klasse
  1ste prijs KD jongens PK Wiva PK Otters PK Zeemeeuw Wg Zeehonden
  2de prijs Watergeuzen Sz bruinvissen KDj Tonijn Dg Haaien KDm Witte haai
  3de prijs Heenetrecht Wg wiva KDm Bruinvis PK Bevers Wg Zeewolven

  Marielja ten Bruggencate
  Spelidee: Pokemon
  Ben je voor je speltak op zoek naar mooi uitgewerkte spelen? Ga dan eens kijken op deze website: https://spelenenleren.com/kampspelen/    Hier staan verschillende versies van bekende spelen. Vooral het Pokemon spel is erg leuk.
  Hier een korte uitleg zoals die op de website staat vermeld:
  Deel de stapel kaarten in tweeën net als de groep. De kaarten hebben een kleur, dus de groepen moeten een onderscheidingsteken hebben. Een lintje of een pet o.i.d.
  Als de kaarten verdeeld zijn, groepen een eigen plek in het bos hebben en de vlag verstopt is (binnen een straal van 15 meter van de groepsspelleider) kan het spel beginnen.
  De kinderen gaan op zoek naar de vlag van de tegenstander. Ze mogen alleen zoeken als ze een kaartje bij zich hebben. Komen ze een ander kind tegen dan doen ze eerst steen-papier-schaar. De winnaar daarvan beslist of hij gaat verdedigen of aanvallen.


  Pikachu heeft gewonnen. Hij mag aangeven op welk onderdeel er gevochten wordt. Als hij de gewone aanval kiest (55) dan kijkt Chimchar naar de gewone verdediging (44) Pikachu heeft gewonnen. Kiest hij snelheid dan doet Chimchar dat ook en ook dan heeft Chimchar verloren. Had Chimchar gewonnen met steen-papier-schaar en voor de aanval gekozen had hij de kaart van Pikachu (58-30) verslagen. De verliezer gaat terug naar zijn spelleider om een nieuwe kaart te halen. De winnaar mag door om naar de vlag te zoeken.
  Op de website zie je nog meer varianten die je kunt toepassen. Met een beetje hulp is dit spel te spelen met alle speltakken.
  Succes op de landelijke Scoutingzeilwedstrijden
                      
  Ik ben Martijn en ik ben bootsman van de Tonijn 828.
  Ik had op het weekend van de LSZW nooit gedacht dat ik met mijn bak de landelijke zou winnen, maar de tweede dag met de harde wind ging het toch goed! We waren alle drie de wedstrijden eerste geworden en toen wisten we het: we hebben gewonnen!
  We hebben ook nog geluk gehad want we wisten de eerste dag niet dat we een tweede wedstrijd hadden, maar de andere boot van onze groep (1006) had het ons net op tijd doorgegeven.
  Ik had de landelijke niet kunnen winnen zonder mijn bak: Gijs, Elan, Sem en Vincent.

  Hopen dat we volgend jaar onze titel met succes kunnen verdedigen!
  Vlavovodivo: daar  moet je bij zijn!
  Op 17,18 en 19 april 2020 is het weer Vlavovodivo. 
  Vlavovodivo is een Scoutingweekend voor explorers, roverscouts, sherpa's, rowans, pivo's en stamleden. Het wordt iedere vijf jaar georganiseerd door Scouting 't Jagertje, uit Hulst. Tijdens dit weekend vieren we het 55-jarig bestaan van onze Rowan afdeling, RA89. De naam vlavovodivo slaat op de activiteiten die georganiseerd zullen worden en staat voor VLAams, VOetbal, VOlleybal, DIsco, VOgeltjesmarkt. Het thema dit jaar is In Space, we pakken het programma iets anders aan...
  The sky isn't the limit! 
  Net zoals eerdere edities belooft Vlavovodivo 2020 ook weer een groot succes te worden! Ben jij er ook bij?
  De inschrijving is al gestart op 1 oktober 2019.
  Ennn.... vergeet ons niet te volgen op Facebook, Instagram en Snapchat!
   
  See you in april!
  https://www.facebook.com/vlavovodivo/
  Regio Zeeland zoekt grootse ideeën!

  De Scouting Regio Zeeland wil geld uitgeven aan projecten van Scouting-groepen in Zeeland. En deze ideeën mogen best wat geld kosten, als ze maar leuk en nuttig zijn voor álle Zeeuwse groepen. Zo bestaat er het idee om een aanhangertje te vullen met promotiemateriaal voor Scouting, dat groepen kunnen gebruiken om hun groep te promoten. Of zelfs een Zeeuws wachtschip of een klimtoren, ergens centraal in Zeeland.
  Maar misschien hebben jullie veel betere ideeën, waar alle groepen in de regio wat aan hebben. Ga eens met je patrouille, nest of bak nadenken over wat de regio zou kunnen maken, kopen of bouwen! Jullie plannen en ideeën horen wij graag en de beste plannen gaan we graag met jullie uitvoeren! 
  Stuur een mailtje naar penningmeester@scoutingzeeland.nl, liefst met tekeningen hoe het eruit zou kunnen zien en een inschatting van de kosten.
   
  21 nov.      Admiraliteitsraad bij Paul Kruger Middelburg
  15 dec.      Introductieavond bestuursleden
  27-30 dec. Zeeuws Houthakkerskamp

  Ook iets te melden?

  Nieuwsbrief Scouting Zeeland is er voor alle kaderleden en medewerkers van de regio. 
   

  Heb je nieuws of iets leuks te vertellen? Mail ons..
  Twitter
  Facebook
  Website
  Deel op Facebook Deel op Facebook
  Tweet Tweet
  Stuur door via mail Stuur door via mail
  Copyright © Scouting Regio Zeeland, Alle rechten voorbehouden.
  Ons mailadres is:
  nieuwsbrief@scoutingzeeland.nl

  Wenst u op een andere manier deze nieuwsbrieven te ontvangen, Klik dan hier,  of wilt u zich afmelden voor onze nieuwsbrief klik dan hier

  Deze nieuwsbrief is bestemd voor alle kaderleden van Scouting Regio Zeeland van Scouting Nederland.






  This email was sent to <<Email Address>>
  why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
  Scouting Regio Zeeland · Stenenbeer 5 · Vlissingen, Ze 4381 HA · Netherlands

  Email Marketing Powered by Mailchimp
 2. Nieuwsbrief Scouting Regio Zeeland - Nummer 05 - 2019

  Nummer 5, september 2019

  Het Regiocafé van 17 september gaat helaas NIET door !
  Van het regiobestuur
  Beste scouts,
  Ik heb genoten van alle foto's en verhalen op Facebook van alle zomerkampen. Ik heb veel leuke locaties, leuke thema's en heel veel lachende gezichten gezien. Een goed zomerkamp neerzetten is een topprestatie. Respect voor alle leidinggevenden die daarvoor hebben gezorgd!
  Zelf ben ik, net als een aantal andere Zeeuwse scouts naar de Wereld Jamboree in de VS geweest. Dat was een geweldige ervaring. Het was groots, met 45.000 scouts, uit 156 landen op een enorm terrein. Het was indrukwekkend en het was heel interessant om met mensen uit zoveel verschillende landen te praten over hoe zij leven, Scouting bedrijven. Wat hun uitdagingen zijn en waar ze goed in zijn. Ik heb er een geweldige tijd gehad en veel geleerd.
  De groepen hebben hun eerste opkomsten van dit seizoen gehad. Ook voor het regiobestuur is het seizoen weer begonnen. Ik hoop veel van jullie binnenkort weer te zien wens jullie namens het regiobestuur een fantastisch Scoutingseizoen.
   
  Namens het regiobestuur, 
  Mark Rosel
  voorzitter
  Zeeuwse scouts naar de 24e Wereld Jamboree in de USA
  Amazing!
  Van 21 juli tot 11 augustus zijn meer dan 30 Zeeuwse scouts naar de 24e World Scout Jamboree (WSJ) geweest in West-Virginia USA. 
  In totaal zijn meer dan 600 Nederlandse scouts en explorers verdeeld over 19 troepen naar de WSJ gegaan. In een troep zitten 36 deelnemers en vier leiding. Alle Nederlandse troepen hadden de naam van een typisch Nederlandse snack. De Zeeuwse scouts waren verdeeld over twee troepen: de worstenbroodjes en de bokkenpootjes.
  De bokkenpootjes
  Het eerste deel van de reis waren we op de WSJ zelf. In Amerika noemen ze alles ‘amazing, awesome en great’.  Dat ging zeker op voor het terrein waar de 24e WSJ werd gehouden. Het Summit Bechtel Reserve is een ‘amazing’ mooi terrein in de bergen van West-Virginia. Het terrein was enorm en de afstanden dus ook. Meer dan een uur lopen naar een activiteit was heel gewoon.
  De activiteiten op het terrein waren erg gericht op outdoor ervaringen. Dingen doen als ziplinen, BMX’en, mountainbiken, skaten, suppen, raften, schieten met geweer of pistool (het is Amerika tenslotte), noem maar op. Naast al dit outdoorgeweld waren er ook activiteiten waar je meer kon leren over andere geloven en culturen.
  Met ongeveer 55.000 deelnemers (incl.vrijwilligers en staf) was het een van de grootste jamborees, volgens Amerikanen natuurlijk ‘the greatest jamboree ever’. De deelnemers kwamen van heinde en ver. Het is gaaf om scouts uit de hele wereld te ontmoeten en om dingen als badges, dassen, t-shirts met hen te ruilen. Swoppen heet dat in jamboreetermen.
  Tijdens de WSJ waren er drie grote shows op het hoofdpodium. Tijdens iedere show stond een van de organiserende landen (Amerika, Canada en Mexico) centraal. Bij de opening kregen we onder andere een show met verlichte drones te zien. Tijdens een van de shows was een ‘awesome’ optreden van broadwaysterren met hits uit Disney-musicals. Maar het hoogtepunt was wel de vuurwerkshow bij de sluiting; ‘amazing, awesome, the greatest fireworkshow ever’! Dat laatste gold in ieder geval voor mij, zo’n vuurwerkshow had ik nog nooit gezien.
  Na de jamboree zijn we op nareis geweest. We verbleven in die week op de campus van de American University in Whashington DC. Dat was wel even lekker na bijna 14 dagen kamperen. Vanuit daar deden we diverse excursies. Uiteraard hebben we de beroemde gebouwen in Washington DC bekeken. Ook brachten we een bezoek aan het landgoed van George Washington en grote watervallen.
  Maar het hoogtepunt van de nareis was wel de twee dagen in New York. Daar hebben we onder leiding van Nederlandse vrijwilligers diverse bekende plaatsen als Times-Square, het 9-11 memorial, het VN-gebouw, Chinatown en nog veel meer bezocht.
  De week hebben we afgesloten met een bezoek aan een baseballwedstrijd in Baltimore. Een mooie afsluiting van een geweldige tijd in Amerika. It was amazing, it was awesome, the greatest jamboree ever!
  Huub van de Zande
  Troepleider Bokkenpootjes 24e WSJ
  Scoutrockstaat voor de deur!
  En wel op zaterdag 28 september a.s.! Ook deze 4e editie van het toffe muziekfestival, dat wordt georganiseerd door Scouting Heinkenszand, wil je niet missen. De voorbereidingen zijn in volle gang en het belooft weer een gezellig feestje te worden!
  Topacts
  's Avonds is het meezingen, springen en uit je bol gaan in de feesttent met topoptredens van de Zeeuwse ‘rock ’n lol’ band ‘Geen dienst’, de bekende coverband ‘HOTTUB HEROES’ en ‘Team Disco Snolly’ die er een echt discofeest van gaan maken. Van heerlijke meezingers en rockcovers tot knallende dance hits en discoklassiekers, alles komt deze avond voorbij!
  Goed feestje!
  Scoutrock is voor iedereen uit Heinkenszand en scouts die zin hebben in een gezellige avond en een goed feestje! Scouts die willen blijven overnachten kunnen terecht op onze Scoutrock camping. Dus ben je na een geweldige avond uitgeblust en heb je geen zin meer om naar huis te fietsen, maak dan gebruik van onze 4-sterren camping!
  Voor slechts 5 euro per persoon ben je van harte welkom bij de afterparty rond het kampvuur en zorgen wij voor een ontbijt om je kater te lijf te gaan.
  Aanmelden kan via camping@scoutrock.nl
  Kaartjes
  Koop een kaartje ophttp://www.scoutrock.nl. In de voorverkoop kost een kaartje €10,00.
  Op de dag zelf betaal je € 12,50. Houd de site, Facebook (Facebook.com/scoutrockfestival) en instagram (@scoutrockfestival) in de gaten.
  Voor meer info over Scoutrock kun je contact opnemen via info@scoutrock.nl
   
  Scouting Heinkenszand
  ’t Dijkje 1
  4451 KC Heinkenszand
  www.scoutrock.nl
  De Hunt 2019
  Op 12 en 13 oktober vindt voor scouts De Hunt plaats. De Hunt is een tactisch hide en seek spel waarbij scouts zichzelf in groepjes van twee tot vijf personen moeten verplaatsen van punt A naar punt B. Tijdens het lopen kunnen ze QR-codes zoeken  die punten waard zijn. Ook de snelheid van A naar B is van belang voor de punten. Het groepje met het meeste aantal punten wint!
  Drie rondes
  We spelen het spel drie rondes: een avond/nacht ronde, een ronde overdag en natuurlijk eerst een oefenronde. Zaterdagmiddag beginnen we met de oefenronde in Heinkenszand. Zaterdagavond spelen we het spel echt in de binnenstad van Goes en zondag overdag in de zak van Zuid-Beveland. Overnachten doen we in tenten op het terrein van de Schout bij Nacht Doormangroep in Heinkenszand. Ook is het mogelijk om met maar één ronde van De Hunt mee te doen. Maar het leukst is het natuurlijk als je ze allemaal meedoet!
  De deelnemers krijgen een kaart mee van het gebied waarin gespeeld wordt. Hierop staat aangegeven op welke plaatsen een QR-code te vinden is. En waar het eindpunt zich bevindt. De verzamelde QR-codes kunnen worden ingeleverd voor punten. De punten van de twee rondes worden bij elkaar opgeteld en de winnaar krijgt een leuke prijs, maar uiteindelijk zal niemand met lege handen naar huis toe gaan!
   
  Om mee te doen met dit fantastische spel vragen wij een bijdrage van €5,- hier zitten alle maaltijden en de overnachting bij inbegrepen. Opgeven kan tot en met 5 oktober.

  We verwachten de leiding om 9.30 uur zodat ze nog uitleg en instructie voor deze dagen kunnen krijgen. De scouts komen dan om 12.00 uur.
  Het is van belang dat ieder groepje beschikt over een GPS en hier ook mee om kan gaan. Bovendien hebben ze een mobiele telefoon met QR-code scanner nodig. Internet is niet perse nodig, maar wel gemakkelijk.

  Wil je meer weten of ben je zo enthousiast geworden dat je jezelf graag wilt inschrijven? Stuur dan een mailtje naar: tspscoutsnoord@scoutingzeeland.nl

  We hopen je daar te zien!
  Groetjes TSP Scouts-noord
  Start Plastic Soup Project -  Scouts4Science
  Nog een paar weken en dan gaat het Plastic Soup Project echt van start! Scouts kunnen dan wetenschappers helpen om het plasticprobleem in kaart te brengen. Door langs de waterlijn of op het water met een sleepnet vanaf een lelievlet het plastic te tellen verzamelen ze belangrijke gegevens. Wetenschappers zullen deze tellingen gebruiken om beter te snappen waar al het plastic blijft. Ze weten namelijk niet waar 99% van al het plastic dat in de natuur terecht komt, blijft. Niet alles komt in de oceanen. De scouts kunnen dus hun steentje bijdragen om dit mysterie op te lossen.
  Als tegenprestatie zijn er verschillende leuke en leerzame spellen en activiteiten bedacht en gemaakt. Die kun je krijgen in ruil voor het uitvoeren van waterlijn- en sleepnetmetingen. Zolang het project loopt zullen ook met enige regelmaat nieuwe materialen - zoals leuke spellen, activiteiten, en challenges, maar ook de resultaten - online komen. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de materialen en de interactieve website waar de metingen op te zien zullen komen. We houden jullie op de hoogte. 
  Kijk ook eens op www.scouts4science.nl
  email: info@scouts4science.nl
  Informatie, Inspiratie en Gezelligheid!
  Zaterdagavond 5 oktober is het weer tijd voor de halfjaarlijkse workshopavond. Die avond zal gevuld worden met zeven verschillende workshops. Van populaire workshops die elk jaar vol zitten, tot splinternieuwe net uitgewerkte workshops. Een van de nieuwe workshops is bijvoorbeeld 'Taak- en Rolverdeling binnen een team'. Tijdens deze workshop kijken we onder andere naar de verschillende rollen die mensen in een team aannemen. Wat hiervan de sterke en minder sterke punten zijn. Maar ook hoe je kritisch naar een taakverdeling kunt kijken: zijn taken binnen jouw team eerlijk verdeeld, hoe is dit bepaald en kan het ook beter? Deze training is bedoeld voor iedereen die in een team werkt en zich voor dit onderwerp interesseert, maar de focus zal liggen op het teamverband van een speltakteam.

  De volledige lijst workshops is als volgt:
  1. Nautische workshop Didactiek voor CWO instructeur 3
  2. Conflicthantering
  3. Verdieping EHBO
  4. Nieuwe spelideeën
  5. Omgaan met Pesten
  6. Bijeenkomst Groepsbegeleiders
  7. Taak- en Rolverdeling binnen een team
  De volledige beschrijving van alle workshops staat in de uitnodiging.
  Je kunt je inschrijven via SOL https://sol.scouting.nl/as/form/27817/participant/new
  De workshopavond vindt plaats in Heinkenszand, bij de Schout bij Nacht Doormangroep. Het adres: 't Dijkje 1, 4451 KC Heinkenszand. De workshops starten om 19.30 uur en duren tot ca. 22.00 uur, de kosten zijn € 10,-.
  We zien jullie graag 5 oktober!

  Winoah
  TDB
  Teamleiderstraining
  Wat komt er op je af als teamleider? Hoe motiveer jij je team en wat draagt er bij aan een effectieve aansturing van jouw team?
  Om antwoorden op deze (en meer) vragen te krijgen van collega-teamleiders en ervaren trainers nodigen wij jou uit voor de tweedaagse training voor teamleiders.
  Wie? Alle (nog niet gekwalificeerde) teamleiders of teamleiders in wording die er zin in hebben om veel te leren.
  Wat? Twee dagen samen met andere teamleiders bezig zijn met jouw ontwikkeling als teamleider.
  Waar? Hopman Vernielhuis, Wulpenburgseweg 6, 4351 PB, Veere.
  Wanneer? 2 en 3 november 2019.

  Schrijf je in voor 27 oktober via de volgende link:
  https://sol.scouting.nl/as/form/26558/participant/new
  Als het minimum aantal deelnemers op 13 oktober niet bereikt is, kunnen we besluiten dat de training niet doorgaat. Meld je dus tijdig aan!
  Wie kan grote jerrycans gebruiken?
  Autowaspark Kuzee krijgt de shampoo die het in de wasstraten gebruikt, aangeleverd in jerrycans van 25 liter.
  Momenteel heeft het bedrijf een flink aantal lege jerrycans staan en wil die gratis beschikbaar stellen voor Scouting. Ze moeten nog wel goed schoongemaakt worden, want er zitten restjes shampoo in.
  Heb jij/heeft je groep belangstelling voor dit aanbod?
  Stuur dan even een mailtje aan: bas@autowasparkkuzee.nl
  Kuzee zorgt er dan voor dat de jerrycans gereed staan, zodat je ze kunt ophalen.
  Het SuReAc vindt plaats op een geheime locatie in Zeeuws Vlaanderen van vrijdag 11 oktober 19.00 uur tot zondag 13 oktober 13.00 uur.
  De prijs is inclusief ontbijt, lunch en diner € 15,- voor scouts en leiding.
  Het thema is ‘Challenge Fest’: een weekend lang aan de slag met allerlei uitdagingen die de scouts aan moeten gaan.
  Kamp culinair, een uniek buitenkook weekend
  Kamp culinair, gegarandeerd leuk, gegarandeerd lekker, gegarandeerd vers!
  Ben jij helemaal gek van koken? Gaat niets je te ver als het om eten gaat? Meld je dan aan voor ‘Kamp culinair’ een uniek kookweekend! Laat je verbazen en zie wat er kokend op een vuurtje allemaal mogelijk is.
  Qua eten streven we tijdens Kamp culinair naar restaurantkwaliteit. Pure verwennerij en ongekende luxe! We bereiden vrijwel alles vers en doen alles zelf. Wat dat betreft is er dus voldoende te doen en gaan we soms flink aan het werk. Alles wat we klaar maken eten we ook op dus ruim voldoende gelegenheid tot genieten.

  Op een rustige en ontspannen manier leer je alle geheimen van de Dutch Oven kennen, leer je hoe je na een zware dag een fantastische maaltijd uit je rugzak tovert en leer je hoe je met diverse methodes fantastisch vers brood bakt. Fileer een zalm ‘indian-syle en rook hem op een stok naast het vuur. Bak koekjes, cake en brownies, snij en frituur je eigen frieten, niets is te gek.
  Maak kennis met de basisbeginselen van Bushcraft en ga onder leiding van een deskundige gids de natuur in en leer hoe je daar je eigen eten kunt verzamelen, leer hoe je vuur maakt zonder lucifers.

  Je kookniveau zal zeker stijgen na dit weekend.
  Tussen het eten en het koken door is er voldoende tijd voor ontspanning.
  Kamp Culinair vindt plaats van 22-24 november op Scouting Landgoed Zeewolde.
  https://www.facebook.com/events/2179279752151905
  Ga jij ook naar de Scout-In?
   
  Scout-In 19 is alweer de 21e editie van het tweejaarlijkse Scout-In festival: hét evenement voor alle leidinggevenden, kaderleden, vrijwilligers en roverscouts van Scoutinggroepen en regio's uit heel Nederland! Een weekend lang, van vrijdag 20 tot en met zondag 22 september 2019, vormt Scout-In hét platform voor het uitwisselen van ideeën, ervaringen, nieuwe tips, trucs en tools om het Scoutingspel voor jeugdleden nóg leuker en beter te maken.

  Scout-In 19 staat in het teken van een leerzaam, nuttig en inhoudelijk weekend waar je als deelnemer veel zal opsteken. Niet alleen leer je vrijwilligers en scouts uit heel Nederland kennen, je kunt deelnemen aan workshops en trainingen op het gebied van spel, vrijwilligers, persoonlijke ontwikkeling, accommodaties en materiaal, bestuur en organisatie en financiën. Deze best practices die je gedurende het weekend niet alleen kunt zien maar ook kunt meemaken en meedoen, geven je meer dan voldoende energie om je 's avonds uit te leven in een van de gezellige feesttenten op het festivalterrein! En dat niet alleen. Ook ná de Scout-In heb je voldoende frisse energie om verder te gaan met dát wat je hebt opgestoken tijdens het weekend, in je groep.
  Tot 18 september 2019kun je je via de website inschrijven voor de Scout-In: https://scout-in.scouting.nl 
  Een ticket voor Scout-In19 kost € 80,-.
  17 sept.        Regiocafé GAAT NIET DOOR !!
  20-22 sept.   Scout-In
  28 sept.        Scoutrock Heinkenszand 
  28- 29 sept.  RSE weekend Explorers Zuid, Kloosterzande.
  11-12-13 okt. SuReAc scouts Zuid (locatie geheim).
  5 okt.             Examendaptg CWO, Kamperland.
  12 okt.           Welpendag Zuid: leutfabriek Sas van Gent.
  12 okt.           The Hunt scouts Noord, Heinkenszand, Goes, Zuid-Beveland.
  19 okt.           Roeiwedstrijden Admiraliteit Arnekanaal, Middelburg.
  26 okt.           Autorally Roverscouts door Zws.-Vlaanderen.
  12 nov.          Regioraad
   

  Ook iets te melden?

  Nieuwsbrief Scouting Zeeland is er voor alle kaderleden en medewerkers van de regio. 
   

  Heb je nieuws of iets leuks te vertellen? Mail ons..
  Twitter
  Facebook
  Website
  Deel op Facebook Deel op Facebook
  Tweet Tweet
  Stuur door via mail Stuur door via mail
  Copyright © Scouting Regio Zeeland, Alle rechten voorbehouden.
  Ons mailadres is:
  nieuwsbrief@scoutingzeeland.nl

  Wenst u op een andere manier deze nieuwsbrieven te ontvangen, Klik dan hier,  of wilt u zich afmelden voor onze nieuwsbrief klik dan hier

  Deze nieuwsbrief is bestemd voor alle kaderleden van Scouting Regio Zeeland van Scouting Nederland.






  This email was sent to <<Email Address>>
  why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
  Scouting Regio Zeeland · Stenenbeer 5 · Vlissingen, Ze 4381 HA · Netherlands

  Email Marketing Powered by Mailchimp
 3. Nieuwsbrief Scouting Regio Zeeland - Nummer 04 - 2019

  Nummer 4, juli 2019

  Van het regiobestuur
  Beste scouts,
  Ik volg zo'n beetje alle Scoutinggroepen van onze regio op Facebook. Big Brother Is Watching You! Nee hoor: dat doe ik puur uit belangstelling. Ik ben vaak verrast en onder de indruk van de gave, creatieve en originele activiteiten die jullie doen tijdens opkomsten en kampen.
   
  Het regiobestuur en de regioambassadeurs bezoeken ook zoveel mogelijk regioactiviteiten om te weten wat er speelt en omdat we het gezellig vinden om er bij te zijn. Met Pinksteren ben ik even op bezoek geweest bij het ZeWaKa. Als voormalig zeeverkenner en zeeverkennersleiding heb ik heel goede herinneringen aan dit kamp en probeer ik elk jaar even langs te gaan. Wat me opviel was dat de sfeer weer heel goed was, de kampstaf met de leiding een leuk thema had neergezet en dat alles uitstekend geregeld was. Het blijft bijzonder om al die blije, enthousiaste zeeverkenners te zien en te weten dat zij aan dat kamp waarschijnlijk ook fantastische herinneringen overhouden.

  Mijn complimenten aan al diegenen die de kampen en opkomsten voor- en achter de schermen steeds weer mogelijk maken!
   

  En nu komt voor de meeste scouts het hoogtepunt van het Scoutingjaar er aan. Het zomerkamp! Zelf ga ik naar de Wereld Jamboree in de VS. Ik hoop dat jullie allemaal fantastische zomerkampen zullen hebben en ik wens jullie veel succes en plezier met de voorbereidingen.
   
  Met vriendelijke groet,
   
  Mark Rosel
  voorzitter regiobestuur
  Bij wie moet je zijn? 
  Bij Scouting Nederland en Scouting Regio Zeeland staan heel veel vrijwilligers klaar om groepen en regioteams te ondersteunen op diverse manieren. Hieronder vind je een overzicht van de ondersteuning die er geboden wordt en een korte beschrijving van een aantal regiobestuursfuncties. Hierdoor kan je makkelijker je weg vinden als je zoekt naar ondersteuning, of een idee kwijt wilt, of gewoon als je nieuwsgierig bent.
  www.scoutingzeeland.nl/regio/bij-wie-moet-ik-zijn

  Let op: tekenbeet

  Misschien is het overbodig en weet je al dat een tekenbeet gevaarlijk kan zijn.
  Met de kampen op komst toch nog even feiten op een rijtje.
   
  Een teek is een piepklein, achtpotig, spinachtig diertje dat in bomen, struiken en gras wacht op mens of dier. Hij wil van hun bloed genieten. De teek kan gevaarlijke ziektes overbrengen. De meeste tekenbeten loop je 's zomers op tijdens het maken van een wandeling in de natuur.
  Als het warm is dus en als je met onbedekte lichaamsdelen rondloopt.

  Voorkom dat een teek je bijt
  Blijf op de paden en vermijd dichte begroeiing en struikgewas.
  Draag dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek. Stop broekspijpen in de sokken.
  Draag lichte kleding. Daarop kun je teken beter zien.
  Smeer onbedekte huid in met een middel dat DEET bevat. Dit kun je ook op de kleding spuiten.
  De natuur in geweest? Controleer jezelf altijd goed, eventueel met spiegel of vergrootglas.
  Goed om te weten: teken zitten het vaakst in de lies en in de knieholte.
  Zorg dat je altijd een tekentang bij de hand hebt, zodat je een teek kunt verwijderen als hij je toch te pakken heeft gekregen. Doe dat zo snel mogelijk en draai tegen de klok in. Of neem een puntig pincet waarmee je de teek goed bij de kop kunt vastpakken (laat het lichaam van de teek altijd met rust). Noteer de datum waarop en de plek op het lichaam waar iemand gebeten is.
  Als je de teek goed en snel verwijdert, verklein je de kans op het oplopen van de Ziekte van Lyme.

  Vraag toestemming ouders
  Het is dus verstandig om een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Controleer tijdens een kamp of deelnemers een tekenbeet hebben opgelopen. Dat zal in de praktijk vooral jonge scouts betreffen die het moeilijk zelf kunnen.
  Het is daarom goed om vooraf aan de ouders toestemming te vragen voor dergelijke controles. Dat voorkomt narigheid achteraf.
  Welpenweekend Zeeuws Vlaanderen
  De dirigent is van de wijs. . .
  Op 25 en 26 mei kwamen welpen uit Zeeuws-Vlaanderen naar Sluiskil voor hun jaarlijkse welpenweekend. De activiteiten stonden in het teken van muziek:
  Een componist is de bladmuziek met nieuwe liedjes kwijt. Het orkest geeft op zondag een concert. De welpen moeten de bladmuziek terugvinden/verdienen d.m.v. een spel.

  Dirigent Zwaai Intrond meldt zich, maar is boos. Waar zijn de muzikanten van het orkest. De welpen gaan tijdens een tocht naar hen op zoek. Ze gaan daarna oefenen voor het concert, maar wat klinkt het slecht.
  Maar met de bij elkaar geshopte muziekinstrumentjes klinkt het concert uiteindelijk best mooi en is de dirigent tevreden.
  Instagram doet intrede bij het ZePaKa
  7 tm 19 mei 2019 was de 52e editie van de Zeeuws Vlaamse Patrouille Kampioenschappen. Hoewel het al sinds 1968 georganiseerd wordt, wordt er jaarlijks nog een beetje aan de formule gesleuteld zodat de kampioenschappen met de tijd meegaan.

  De theateractiviteit is al enkele jaren geschrapt. De kinderen stonden niet graag in de spotlights en voor de subkampouders was het een hel om ze te motiveren en door deze creatieve opdracht heen te slepen. Er moest dus iets nieuws gevonden worden waar de patrouilles alsnog punten konden verdienen op 'creativiteit'.

  Op de LSW zou er veel met vloggen gewerkt worden. De organisatie probeert het ZePaka zo veel mogelijk te laten aansluiten op de LSW (al geven we er vaak wel een eigen Zeeuws-Vlaamse draai aan). Tijdens een voorvergadering werd er geopperd dat de kinderen in het voorbereidingsproces een soortement logboek konden bijhouden van het knutselen van hun 'Joker'. 
  Zodoende is dit jaar Instagram geïntroduceerd. Dit medium sloot het beste aan bij de leefwereld van de scouts. Het TSP heeft direct na de vergadering zelf ook een Instagramaccount aangemaakt en die heeft ondertussen al 122 volgers!
  Op de badge is natuurlijk ook een #, een hashtag, geplaatst. Wie een beetje bekend is met instagram, kan door middel van deze hashtag #ZePaKa2019 van alle groepen snel een leuk overzicht aan foto's van het ZePaKa vinden. 

  23 juni was de evaluatie en op deze vergadering is besloten de Instagramopdracht volgende editie wegens succes te verlengen!  
  Het was zeker een succes. Mijn eigen scouts vonden het geweldig om te horen dat ze een keer hun telefoons mochten gebruiken tijdens de opkomst! De account is in beheer van de scoutsleiding, maar de scouts hebben ook allemaal het wachtwoord gehad. Ze gaan er voorbeeldig mee om en ook na het ZePaKa plaatsen ze foto's en filmpjes van de opkomsten. Erg leuk om je opkomst vanuit de belevingswereld van de scouts zelf terug te zien. Zodoende hebben wij als leiding ook besloten de account te behouden na het ZePaKa en ook het wachtwoord vooralsnog niet te wijzigen. 
   
  Wat is het ZePaKa? 
  Dat zijn de Regionale ScoutingWedstrijden van Zeeuws-Vlaanderen.De afgelopen jaren heeft de wedstrijd in de Braakmanbossen Zuid plaatsgevonden. De winnaars van deze wedstrijden vertegenwoordigen deze subregio van de Regio Scouting Zeeland tijdens de jaarlijkse Landelijke Scouting Wedstrijden (LSW). Meer dan 100 scouts verdeeld over zo'n 20 à 26 patrouilles gaan met elkaar elk jaar de strijd aan. Wie heeft de netste tent? Wie pioniert de beste keuken? Wie kan het beste een dagtocht lopen? Wie kookt het lekkerste? Wie kan de beste strategie bedenken voor een spel te spelen? Op al deze vlakken kunnen de patrouilles punten halen om zo de 'Beste patrouille van Zeeuws-Vlaanderen' te worden. 
  De winnaars waren de verkenners van Scouting ’t Jagertje onder de naam Skoempert. De gidsen van dezelfde groep (met als naam Matwau) eindigden op de tweede plaats.

   
  Valerie van de Velde,
  scoutsleiding Scouting Lodewijkgroep Sas van Gent
  ZeWaKa 2019
  Begin juni was het weer zover, ZeWaKa!

  Dit ZeWaKa kon je sterren spotten. Niet letterlijk want het was erg bewolkt met veel regen, maar wel op de rode loper. Het thema was namelijk Zollywood!  De heuse filmster Tokkie de Toekan had met alle zeeverkenners zijn nieuwe film opgenomen. Dit weekend was daar de grote première van. Elke groep had een scène met Tokkie opgenomen en deze hebben ze, door het slechte weer, in het Hopman Vernielhuis bewonderd.

  De volgende dag heeft oma’s snoepwinkeltje in Veere volop omzet gemaakt. In Veere was er een vossenjacht naar verschillende filmfiguren, uitgebeeld door de wilde vaart en leiding. Gelukkig kon de volgende dag het Veerse meer weer gekleurd worden met alle vletten, want de wind was gaan liggen en hier en daar brak het zonnetje zelfs door. Deze avond bewandelde iedereen in zijn mooiste gala outfit de rode loper voor de Oscaruitreiking. Hier bij zijn verschillende Oscars uitgereikt en blij ontvangen.

  Na een verzopen sluiting sloten we dit toch wel mooie maar voornamelijk gezellige weekend af!

  Jana van Schuylenburch
  RePiKa 2019
  Er was ook dit jaar weer een regionaal pinksterkamp, het RePiKa. Deelnemers van Mr. Bakkergroep, Kaninefaten, Kazan de Wolf, Gouden Cirkel, Hertog van Beijeren-Gosaha en Frans Naerebout trokken hiervoor naar Halsteren. Als thema was gekozen voor ‘Sprookjes’.
  Ze openden met een sprookje dat niet goed afliep. Daarna deden ze spelletjes aan de hand van verwarde sprookjes. Na een sprookjesbuffet speelden ze Kolonisten van Arendal.
  Op zondagochtend stond levend Stratego op het programma en ’s middags een hike langs de zeven dwergen van Sneeuwwitje. Een grote stapel pannenkoeken verdween ’s avonds als sneeuw voor de zon. Onderdeel van de bonte avond was een sprookjesquiz.
  Maandagochtend stond Roodkapje centraal en speelden ze een kruising van en smokkelspel en Hollandse Leeuwen.
  Bij de sluiting bleek dat het sprookje van de opening op wonderbaarlijke wijze was veranderd in een verhaal dat wel goed kwam en iedereen nog lang en gelukkig leefde!

  (informatie en foto's van Facebook van diverse deelnemende groepen)
  Bevers op reis met de trein
  Een spannende dag voor de bevers. Ze gingen een dagje op pad met de trein.
  Van Vlissingen naar Kapelle en op de tussenliggende stations stapten ze uit om spelletjes te doen.
  Daarna gingen ze met de volgende trein weer verder.
  Jungledag in Zierikzee
  De Welpen en de Dolfijnen hebben, door de gestrande reiziger in Afrika te helpen, een jungledag badge verdiend!
   
  ZEX VI Oostburg 14 t/m 16 juni 2019
  ZEX is een tweejaarlijks Explorerweekend voor alle Explorers uit Zeeland. Dit jaar was het thema Royal ZEX en waren wij te gast in het Royal Kingdom van Oostburg. Met 29 deelnemers van zeven groepen was het gezellig druk. 

  Vrijdagavond zijn we van start gegaan met een vossenjacht om zo op het koninklijk domein van Scouting Oostburg te raken. Nadat alle groepen op het terrein gearriveerd waren presenteerde iedere groep zijn eigen wapenschild aan de King & Queen. 

  Zaterdagochtend stond in het teken van The Great British bake off. Elke groep kreeg een recept om zo gezamenlijk een heuse High Tea te verzorgen. Na een aantal uren druk bakken en koken was het eindresultaat heerlijk!

  Zaterdagmiddag was het tijd voor The Unicorn City Game. Dit spel was bedoeld om de gasten het Royal Kingdom van Oostburg te laten ontdekken en kennis te maken met alle belangrijke inwoners. Na het middagspel genoten we van een BBQ met aansluitend een pubquiz en Royal Ball. Tijdens dit bal werden Floor & Melissa van de Lodewijkgroep gekroond tot de nieuwe King & Queen van Royal Zex.

  Zondag moesten we natuurlijk opruimen. De deelnemers kregen nog de kans om op te klimmen in de rangen en standen door allerlei games te volbrengen tijdens het rangen en standenspel.
  Dit alles in combinatie met lekker eten, gezellige babbels en nieuwe mensen leren kennen bij het kampvuur en het prachtige weer maakte het een onvergetelijke editie!!

  Hopelijk zien wij iedereen weer terug in 2021 voor ZEX VII.
  Zeilwedstrijden Admiraliteit Zeeuwse Stromen
  De weersomstandigheden konden niet mooier, zou je zeggen. Een stralende zon en een hoge temperatuur. Prachtig dus, maar niet voor zeilwedstrijden. Er stond slechts een zacht briesje, waardoor dit jaar maar twee rondes haalbaar waren.

  Toch deden de bemanningen van 26 vletten hun uiterste best om te winnen en zo een plaats te verdienen voor de landelijke zeilwedstrijden.
  Bij de senioren kwam de Tijgerhaai (1006) van de Karel Doormangroep als eerste over de finishlijn. De Fuut van de Zandkreekgroep won bij de junioren. De Potvis van de Karel Doorman finishte als eerste van de aspiranten en de Nawakater van de Zandkreekgroep won bij 18+.

  En terwijl hun zeeverkenners voorbij kwamen zeilen, zochten sommige leden van de leiding verkoeling in het water.
  Nieuwe vlet voor
  Waterscouting Paul Kruger
  .
  25 mei nam de Paul Krugergroep een nieuwe vlet in gebruik.

  Voor het eerst in 25 jaar heeft de groep er een nieuwe vlet bij, hoe gaaf is dat! De vlet heeft de naam Aeolus gekregen, vernoemd naar de Griekse god van de winden. Een erg toepasselijke naam dus!

  Na de doop met de traditionele fles champagne werd de boot het water in gerold en opgetuigd. Hij heeft gelijk zijn eerste zeiltocht gehad!
  KampEvent 2019

  Van 24 tot en met 26 mei vond het KampEvent plaats in Mook, vlakbij Nijmegen. Dit evenement, dat dit jaar voor de zesde keer gehouden werd, is een uitgebreide versie van de regionale BiKa training. Naast kamptrainingen kon je er verschillende workshops volgen, variërend van ‘koken met insecten’ tot ‘duurzaam op kamp’, en van ‘zeilen voor dummies’ tot ‘sterrenkijken’. Daarnaast was er ook nog de mogelijkheid om in een hangmat in een hoge toren te slapen, gezekerd en wel!

  Vanuit de regio Zeeland deden er meerdere trainers mee aan de kamptrainingen. Zij verzorgden o.a. zeilworkshops. Het was een erg gezellig evenement met meer dan honderd deelnemers uit wel veertien verschillende regio’s. Hoewel het natuurlijk een eindje reizen is vanuit Zeeland, is het het zeker waard om volgende keer met leidinggevenden van jouw groep mee te doen! Als je met je groep op kamp gaat, moet er minstens één leidinggevende de kwalificatie ‘Op Kamp’ bezitten.

  Winoah van Heek
  Scoutrock 2019 komt eraan!
   
  En wel op zaterdag 28 september a.s.! Blokkeer deze datum dus in je agenda, want ook deze 4e editie van het toffe muziekfestival georganiseerd door Scouting Heinkenszand, wil je niet missen. De voorbereidingen zijn in volle gang en de line up compleet. Kortom, het belooft weer een gezellig feestje te worden!

  Scoutrock Junior
  Scoutrock 2019 begint 's middags al met Scoutrock Junior, de kinderversie van het festival. Goochelaar en alleskunner Evert van Asselt is dan aanwezig met een leuke show vol vermaak en verbazingwekkende acts. Ook kunnen kinderen volop spelen op het springkussen en zich laten schminken. 

  Topacts
  's Avonds is het meezingen, springen en uit je bol gaan in de feesttent op het festivalterrein bij topoptredens van de Zeeuwse ‘rock ’n lol’ band ‘Geen dienst’, de bekende coverband ‘HOTTUB HEROES’ en ‘Team Disco Snolly’, die er een echt discofeest van gaan maken. Van heerlijke meezingers en rockcovers tot knallende dancehits en discoklassiekers, alles komt deze avond voorbij!

  Goed feestje!
  Scoutrock is voor iedereen uit Heinkenszand en omgeving èn scouts die zin hebben in een gezellige avond en een goed feestje! scouts die willen blijven overnachten kunnen terecht op onze Scoutrock camping. Dit kost 5 euro per persoon, dit is inclusief een ontbijt op zondagochtend. Aanmelden kan via info@scoutrock.nl

  Voorverkoop
  De kaartverkoop start binnenkort op http://www.scoutrock.nl In de voorverkoop kost een kaartje €10, de eerste 50 ‘Early Birds’ betalen €7,50. Houd de site dus in de gaten net als onze Facebookpagina (Facebook.com/scoutrockfestival) en Instagram (@scoutrockfestival)
   
  Voor meer info over Scoutrock kun je contact opnemen met ons via info@scoutrock.nl

  Scouting Heinkenszand
  ’t Dijkje 1
  4451 KC Heinkenszand
  www.scoutrock.nl
  Ga jij ook naar de Scout-In?
   


  Geen Zesc dit jaar, maar je kunt wél naar de Scout-In.

  Scout-In 19 is alweer de 21e editie van het tweejaarlijkse Scout-In festival: hét evenement voor alle leidinggevenden, kaderleden, vrijwilligers en roverscouts van Scoutinggroepen en regio's uit heel Nederland! Een weekend lang, van vrijdag 20 tot en met zondag 22 september 2019, vormt Scout-In hét platform voor het uitwisselen van ideeën, ervaringen, nieuwe tips, trucs en tools om het Scoutingspel voor jeugdleden nóg leuker en beter te maken.

  Scout-In19 staat in het teken van een leerzaam, nuttig en inhoudelijk weekend waar je als deelnemer veel zal opsteken. Niet alleen leer je vrijwilligers en scouts uit heel Nederland kennen, je kunt deelnemen aan workshops en trainingen op het gebied van spel, vrijwilligers, persoonlijke ontwikkeling, accommodaties en materiaal, bestuur en organisatie en financiën. Deze best practices die je gedurende het weekend niet alleen kunt zien maar ook kunt meemaken en meedoen, geven je meer dan voldoende energie om je 's avonds uit te leven in een van de gezellige feesttenten op het festivalterrein! En dat niet alleen. Ook ná de Scout-In heb je voldoende frisse energie om verder te gaan met dát wat je hebt opgestoken tijdens het weekend, in je groep.
  14 sept.      Training op maat
  17 sept.      Regiocafé voor alle kaderleden
  20-22 sept. Scout-In
  28 sept.      Scoutrock in Heinkenszand

  Ook iets te melden?

  Nieuwsbrief Scouting Zeeland is er voor alle kaderleden en medewerkers van de regio. 
   

  Heb je nieuws of iets leuks te vertellen? Mail ons..
  Twitter
  Facebook
  Website
  Deel op Facebook Deel op Facebook
  Tweet Tweet
  Stuur door via mail Stuur door via mail
  Copyright © Scouting Regio Zeeland, Alle rechten voorbehouden.
  Ons mailadres is:
  nieuwsbrief@scoutingzeeland.nl

  Wenst u op een andere manier deze nieuwsbrieven te ontvangen, Klik dan hier,  of wilt u zich afmelden voor onze nieuwsbrief klik dan hier

  Deze nieuwsbrief is bestemd voor alle kaderleden van Scouting Regio Zeeland van Scouting Nederland.






  This email was sent to <<Email Address>>
  why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
  Scouting Regio Zeeland · Stenenbeer 5 · Vlissingen, Ze 4381 HA · Netherlands

  Email Marketing Powered by Mailchimp
 4. Nieuwsbrief Scouting Regio Zeeland - Nummer 03 - 2019

  Nummer 3, mei 2019

  Van het regiobestuur
  Wat een fantastisch paasweekend hebben we gehad! Ik kan me herinneren dat ik als kind wel eens in de sneeuw heb gekampeerd tijdens de HIT met Pasen. Nu was het korte broeken weer. De zomer leek al begonnen. Helaas hebben daarna vele scouts tijdens hun activiteiten op Koningsdag, 4 en 5 mei behoorlijk moeten afzien door kou en regen.
  Waardering
  Het was weer tijd om vrijwilligers extra in het zonnetje te zetten. Tijdens de lintjesregen van 26 april is traditiegetrouw een aantal actieve vrijwilligers van Scouting in het zonnetje gezet.
  Scouting zelf heeft ook een waarderingssysteem en dat is sinds kort verbeterd. Tijdens de aankomende regioraad van 14 mei krijgen we daarover uitleg. Wist je trouwens dat de regio vooralsnog alle waarderingstekens betaalt die in de regio worden uitgereikt? Dus ook de waarderingstekens die je in je groep uitreikt? Maak er gebruik van zou ik zeggen. Waardering geven, in welke vorm dan ook, is heel belangrijk en willen we als regio zoveel mogelijk stimuleren.
  100 jaar welpen
  Waar ik persoonlijk erg naar uitkijk zijn de jungledag en het welpenkamp van 2020. In 2020 bestaan de welpen 100 jaar en dat wordt groots gevierd! Tijdens de regioraad van 14 mei in Kamperland vertellen we wat we gaan doen. Wil je daar graag meer over horen, maar ben je geen bestuurslid? Goed nieuws, ook als leiding ben je heel erg welkom op de regioraad!

  Hopelijk tot dan!

  Namens het regiobestuur,
  Mark Rosel
  Voorzitter Regio Scouting Zeeland a.i.


  Regioraad
  Op 14 mei zijn alle bestuursleden en leidinggevenden van Regio Scouting Zeeland welkom op de regioraad. We zijn die avond te gast bij de Zandkreekgroep in Kamperland. Aanvang 19.30 uur.
  Op de agenda staan o.a. jaarrekening 2018 van zowel de regio als van het Scoutcentrum. Verder nieuws van de regioteams en admiraliteit en het meerjarenplan voor het regiobeleid. Er zijn twee verkiezingen: voor bestuursleden Scoutcentrum en voor het regiobestuur.
  De klankbordgroep doet verslag van hun bevindingen omtrent de stukken voor de landelijke raad. Voor wie de hele stukken wil lezen:  https://www.scouting.nl/ondersteuning/bestuurlijke-zaken/landelijke-raad
  Na de pauze en de uitslag van de verkiezingen is het tijd voor het informele deel.
  Daarin komen de plannen voor het jubileum 100 jaar welpen in 2020 op tafel en is er een toelichting op het nieuwe waarderingssysteem van Scouting Nederland.
  Kom ook eens naar de regioraad. Je bent van harte welkom!
  Gefeliciteerd

   
  In Zeeland zijn dit jaar vier Zeeuwse scouts verrast met een Koninklijke onderscheiding. Zo werd Martijn Tempelaar, secretaris van de Kaninefaten lid in de Orde van Oranje Nassau. In Veere werden Wouter Dert (voorzitter van het Scoutcentrum) en Elna Dert (regio ambassadeur, bureaumedewerker en nog veel meer) naar het Scoutcentrum gelokt en werden beiden eveneens lid ON.
  Voor haar werk, ook op nationaal niveau, kreeg Yvonne Verbeek in Goes de versierselen uitgereikt als Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
  Allen gefeliciteerd, de koninklijke waardering is zeker op z’n plaats.
  Overigens is dit een voorbeeld dat iedereen iemand kan voordragen die zich verdienstelijk maakt als vrijwilliger. Als je dat wil doen, start dan al in augustus met de procedure.
  Nieuwe waarderingstekens, onderscheidingen en lustrumtekens

  Scouting Nederland heeft nieuwe waarderingstekens en onderscheidingen. Ook de lustrumtekens zijn vernieuwd. De mogelijkheden voor het waarderen van vrijwilligers zijn hierbij uitgebreid. Alle vrijwilligers, of ze nou lokaal, regionaal of landelijk actief zijn, komen nu aanmerking voor een waarderingsteken. De ‘oude’ waarderingstekens zijn niet meer te verkrijgen.
  Er zijn nu waarderingstekens, lustrumtekens, het Teken voor Bijzondere Verdienste en Maatschappelijk Inzet, het Vriendschapsteken, het Teken van Moed en het Ereteken.
  Tijdens de regioraad op 14 mei is er een uitleg over dit nieuwe systeem.
  Kan je daar niet bij zijn, of wil je (alvast) meer weten, kijk dan op
  https://www.scouting.nl/themas-en-projecten/vrijwilligers/waarderingstekens
   
  Spelidee: land veroveren of Pacmanspel
   
  Tijdens de Spel workshop in maart speelden we met de deelnemers dit spel: land veroveren / Pacman.
  Voorbereidingstijd: 5 minuten.
  Plaats: binnen of buiten.
  Aantal deelnemers: afhankelijk van het speelveld 4-6 paren.
  Doel: een zo lang mogelijke weg afleggen en de tegenpartij blokkeren
   
  Wij speelden met een pak gebruikte A4 tjes (zie de foto). Maar je kan van alles gebruiken, als je er maar op kan staan en er een voor of achterkant aan zit.
  Leg de A4 tjes op de grond in een grote Matrix. Elk koppel of groepje heeft één loper die telkens één A4 tje mag lopen.
  Bij land veroveren moet het A4 tje achter je worden omgedraaid, je mag niet meer terug. Bij het Pacman spel neem je gewoon het A4 tje mee.
  Doel van het land veroveren is een zo groot mogelijk stuk land te veroveren door de tegenpartij te blokkeren.
  Bij het pacmanspel moet je zoveel mogelijk A4 tjes verzamelen.
  Je loopt om de beurt en moet naar een aansluitende A4 kunnen stappen, anders ben je af.
   
  Veel spelplezier
   
    Met vriendelijke groet,  
    Andy Martherus
  Op verzoek van enkele praktijkbegeleiders houden we een training voor praktijkbegeleiders en mensen die praktijkbegeleider willen worden.
  We behandelen  twee onderwerpen:
  1. Het positief beïnvloeden van het leerklimaat in je groep.
  2. Het omgaan met weerstand.
  In deze training gaan we in op de situaties die jullie mee hebben gemaakt of verwachten tegen te gaan komen. Bespreken we wat werkt en wat niet werkt en onderbouwen we meningen met theorie. We zorgen ervoor dat je aan het eind van de training ideeën en vaardigheden hebt opgedaan waarmee je een (nog) betere praktijkbegeleider bent geworden.
  Zondag 16 juni 2019 in Goes (het adres volgt later).
  De bijeenkomst start om 13.00 uur en duurt tot ca. 17.00 uur Kosten: € 10,= per deelnemer.
  Je kan je inschrijven door in te loggen in SOL en dan naar inschrijven trainingen te gaan of de volgende link te gebruiken: Inschrijven kan tot en met 9 juni.
  https://sol.scouting.nl/as/form/26420/participant/new
  Vragen: Stuur een e-mail naar tdb@scoutingzeeland.nl
  Nieuws van het Scoutcentrum

  Net voor het kampeerseizoen is het altijd leuk om vanuit het Scoutcentrum te kunnen melden, dat we er weer klaar voor zijn.
  Zoals altijd hebben we naar onze bezoekers geluisterd om verbeterpunten aan te pakken.
  We hebben de afgelopen winterperiode weer heel wat bereikt:
  • Er is voor de oude ’kleine’ steiger een prachtige nieuwe aanleg-/zwemsteiger gebouwd. Ja,  we hebben een heuse zwemsteiger. Het uiteinde van de steiger is op slechts 15 centimeter boven het water aangelegd. De zwemmers kunnen dus zelf op het vlonder klimmen. 
  • Ook op het terrein hebben we diverse aanpassingen gedaan. De fietsenrekken zijn vernieuwd en er is nieuwe verlichting op het parkeerterrein.
  • Mede door de inzet tijdens het houthakkerskamp,  zijn er vele dode bomen gerooid en opgeruimd.
  • Helaas hebben we de deuren van het  toilet gebouw ‘Bunker’ moeten vervangen. Hier waren teksten in gekerfd die we liever niet herhalen.
  Met het Hemelvaartsweekend  gaan we nog wat slechte balken aan de toegangspoort wisselen.
  Het gras ligt er keurig bij, laat de kampen maar beginnen, wij kijken er weer naar uit!
  Namens alle medewerkers van het Scoutcentrum allen een gezellige zomer toegewenst.
   
  Met Zilte Linker
  Wouter Dert
  Voorzitter Scoutcentrum Zeeland
  Zepaka, Zewaka en Repika
   
  Er staan de komende weken drie jaarlijkse grote activiteiten op het programma.
  Allereerst van 17-19 mei het Zepaka, het Zeeuws patrouillekamp.
  Bijna alle deelnemende groepen komen uit Zeeuws-Vlaanderen. 22 patrouilles zijn die dagen bezig met opdrachten, activiteiten, een dagtocht enz. in het thema The league of extraordinary scouts.

  Ze kunnen punten verdienen voor acht aandachtsgebieden.
  Dit jaar moeten de deelnemende patrouilles al vóór het kamp zorgen voor eigen instagramaccounts.
  http://www.zepaka.nl/edities/editie-52/instagram-52
  De winnaars van het Zepaka gaan deelnemen aan de LSW, de landelijke Scoutingwedstrijden. Succes allemaal!

  Tijdens de pinksterdagen zijn er twee kampen.
  Op het Scoutcentrum in Veere strijken de waterwerkgroepen neer voor hun Zewaka(Zeeuws waterkamp).
  Dit jaar worden/zijn bij de deelnemende groepen tijdens een opkomst filmopnamen gemaakt. De film die zo tot stand komt, staat op het programma voor de (late) vrijdagavond. 
  Verder hopen we natuurlijk op mooi zeilweer, want wat zou een Zewaka zijn zonder activiteiten op (en rond) het water.


  Ook voor de landgroepen is er een pinksterkamp. Dit kamp wordt al sinds jaar en dag georganiseerd door Regio Scouting Zeeland in samenspraak met de deelnemende groepen. Het Pinksterkamp is de tegenhanger van het Zewaka.
  Door de jaren heen heeft het kamp meerdere namen gehad. In de tijd van de districten sprak men over het OoWaPiWe ( Oosterschelde Walcheren PinksterWeekend). Tegenwoordig gaat het kamp als Repika door het leven: regionaal pinksterkamp. Het kamp wordt op wisselende locaties gehouden in Zeeland of net daarbuiten. 
  Dit jaar is dat alweer voor de 17e keer Labelterrein Buitenlust in Halsteren. Thema: Ultimate Scouting Challenge.
  14 mei       Regioraad 19.30 uur bij de Zandkreekgroep in Kamperland
  17-19 mei  Zepaka in de Braakmanbossen
  18 mei       CWO praktijkexamen in Kamperland
  18 mei       Bevers gaan met de trein
  24-26 mei  Kampevent in Mook
  25-26 mei  KWE-weekend Sluiskil. Thema: De verwarde componist
  7-10 juni    Zewaka op Scoutcentrum Veere
  7-10 juni    Repika op labelterrein Buitenlust Halsteren
  14 -16 juni ZEX in Oostburg. Thema: Royal ZEX
  15 juni       Jungledag (welpen noord)
  15 juni       Landelijke Raad
  16 juni       PBG training Goes
  29 juni       Zeilwedstrijden in Yerseke

  Ook iets te melden?

  Nieuwsbrief Scouting Zeeland is er voor alle kaderleden en medewerkers van de regio. 
   

  Heb je nieuws of iets leuks te vertellen? Mail ons..
  Deel op Facebook
  Tweet
  Stuur door via mail
  Copyright © Scouting Regio Zeeland, Alle rechten voorbehouden.
  Ons mailadres is:
  nieuwsbrief@scoutingzeeland.nl

  Wenst u op een andere manier deze nieuwsbrieven te ontvangen, Klik dan hier,  of wilt u zich afmelden voor onze nieuwsbrief klik dan hier

  Deze nieuwsbrief is bestemd voor alle kaderleden van Scouting Regio Zeeland van Scouting Nederland.






  This email was sent to <<Email Address>>
  why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
  Scouting Regio Zeeland · Stenenbeer 5 · Vlissingen, Ze 4381 HA · Netherlands

  Email Marketing Powered by Mailchimp
 5. Nieuwsbrief Scouting Regio Zeeland - Nummer 02 - 2019

  Nummer 2, april 2019

  Beste scouts,

  Hierbij mijn eerste berichtje als voorzitter van het regiobestuur, vooralsnog ad interim. Ik heb de functie van voorzitter overgenomen van Gerben Nouse. Gerben was voorzitter en had ook nog de taken van de secretaris erbij. Hij was ook met een aantal projecten bezig. Ik was toe aan een nieuwe uitdaging en heb op verzoek van Gerben het voorzitterschap overgenomen. Gerben stelt zich verkiesbaar als secretaris en blijft ook zijn projecten doen. Een mooie deal dus voor ons beiden,  die nog bekrachtigd moet worden met de verkiezingen tijdens de aankomende regioraad op 14 mei.
   
  Nog beter nieuws is dat het regiobestuur behoorlijk is uitgebreid. Erwin v.d. Broek had al een coördinerende rol binnen het trainingsteam, maar wordt met jullie goedvinden,  eindverantwoordelijk voor het trainingsteam. Jeffry Stofferis is bereid coördinator team spel en programma te worden. Iris Persijn gaat een tijdje meelopen met het regiobestuur en zal later beslissen of ze zich verkiesbaar wil stellen. Paul v.d. Meer is nu penningmeester ad interim en is bereid het penningmeesterschap voor langere tijd op zich te nemen.  Lennard Loomans, vorig jaar benoemd tot plaatsvervangend lid landelijke raad, is bereid om zich verkiesbaar te stellen tot lid landelijk raad. Hierdoor kan Paul plaatsvervangend lid landelijke raad worden. Veel instroom dus en een mooi schuifplaatje waardoor nu zo’n beetje alle vacatures in het regiobestuur zijn ingevuld.
   
  Dat brengt mij op een volgende belangrijke ontwikkeling. De afgelopen jaren zijn er behoorlijk wat regiomedewerkers bijgekomen. Met z’n allen willen wij Scoutinggroepen en regioteams zo goed mogelijk ondersteunen op diverse manieren. We zijn erg blij met de nieuwe regiomedewerkers, en nu is het de kunst om er voor te zorgen dat ze goed begeleid worden. Op de juiste manier worden ingezet en dat ze de waardering krijgen die ze verdienen. Daarom zijn we in januari aan de slag gegaan met het ontwikkelen van ons medewerkersbeleid. Tijdens aankomende regioraad gaan we daar meer over vertellen.
   
  Tijdens die regioraad gaan we ook vertellen over de voorbereidingen op volgend jaar. Dan bestaan de welpen namelijk 100 jaar! Er worden een paar grote, heel gave dingen georganiseerd voor de welpen waar we jullie graag wat van willen laten zien.
  Kom dus naar de regioraad van 14 mei!
  Namens het regiobestuur,

  Mark Rosel
  Kampevent 2019

  Op 't Herrendal in Mook vind op 24, 25 en 26 mei 2019 het zesde KampEvent plaats.
  Het KampEvent is het logeer-, bivak- en kamptrainingsconcept waarbij de nadruk ligt op inspireren, ontmoeten en ontwikkelen. Je kan modules volgen voor de kampkwalificatie, verdiepingen volgen of meedoen met een van de vele andere workshops.
  Leiding uit het hele land komt hierheen om ideeën uit te wisselen, inspiratie op te doen en contacten te leggen die je Scoutingcarrière lang meegaan.
  Regio Zeeland organiseert dit jaar geen eigen Bika-training om iedereen de kans te geven het KampEvent te beleven.
  Schrijf je dus snel in!
  https://sol.scouting.nl/as/event/20768/details/
  Meer informatie vind je op https://www.kampevent.nl/
  Team Plastic Soup Project aan het werk

  Het Plastic Soup Project en #Scouts4Science beginnen langzaam maar zeker vorm te krijgen.
  Zoals in eerdere nieuwsbrieven al aangegeven, is dit initiatief gestart om uitdagende een leerzame spellen en programma’s op het raakvlak van Scouting en wetenschap te ontwikkelen.
  We starten met het meten en in kaart brengen van plastic afval op en rond het water. De gegevens die hierbij verzameld worden, zijn een waardevolle bron van gegevens waar wetenschappers mee aan de slag kunnen. Daarom hebben inmiddels al diverse milieuwetenschappers aangegeven betrokken te willen zijn bij het project.

  Projectteam
  Ook zag afgelopen februari het nieuwe projectteam het levenslicht. Een aantal enthousiastelingen met zowel land- als waterwerk achtergrond gaat de komende tijd de kar trekken om het project op poten te zetten. De maanden tot aan de zomervakantie gebruiken zij voor de verdere uitwerking en om alle methoden, spellen e.d. te testen. Zo zal tijdens de Schone Schelde en de opruimactie van de Canisvliet gekeken worden hoe goed en makkelijke de metingen zijn uit te voeren door de scouts. In het nieuwe seizoen kunnen de groepen dan echt aan de slag. Tot die tijd kun je natuurlijk als groep je steentje bijdragen. We zijn bijvoorbeeld nog op zoek naar een groep die onze netten en methode willen uitproberen vanaf de vlet.
   
  Inmiddels heeft het Scouts4Science initiatief ook een eigen plekje op het wereldwijde web https://www.scouts4science.nl en twitter (@Scouts4Science) waar je de laatste ontwikkelingen kunt volgen. Wil je meehelpen met bv. het uitproberen van de netten e.d., of heb je vragen neem dan contact op via: info@scouts4science.nl
  Zeeuwse scouts naar Wereld Jamboree in VS

  Vrijdagavond zijn wij om 6 uur vertrokken om naar Scouting Made te rijden waar ons laatste troepkamp zou plaatsvinden. We kwamen om half 8 aan en even later begon het programma. De eerste avond was het vooral teambuilding voor Amerika met je patrouille met parcours en vraagstukken.
  Later die avond was het kampvuur en dat werd zoals gewoonlijk bij de Worstenbroodjes zeer laat: 4 uur ‘s nachts. De ochtend erop werden we om half 8 wakker gemaakt voor het ontbijt. Daarna kon het programma van de zaterdag beginnen. Dit bestond wederom uit activiteiten met je patrouille en een uitgebreide uitleg over het programma op de WSJ en de nareis. Het avondeten zal ik nooit meer vergeten, want dat was namelijk noodles met stukjes frikandel en hamburger... Nou noodles, het was eigenlijk spaghetti maar er gebeuren wel vaker magische dingen op Scouting. Het avondprogramma bleek het tofste spel te worden van het hele kamp. Met een paar uit je patrouille het bos in rennen met een lasergun. Om vervolgens een envelop te vinden met een zin erin die je met een sterke zaklamp moest seinen naar je groepje buiten het bos aan de hand van morsecode. Wederom sloot de avond met een kampvuur tot in de late uurtjes met kip van de bbq. Speciaal voor ons gemaakt door de IST staf.

  Een party popper maakte ons zondag wakker. Wij kregen ontbijt met worstenbrood net zoals op de zaterdagochtend. Later die dag hebben we vlaggenroof gespeeld. Alle staten van Amerika waren gepinpoint met gps-punten op Google Maps. Die moest je gaan veroveren door een selfie te maken bij de vlag van de staat. Er waren twee teams: de noordelijke staten en de zuidelijke staten dus wanneer je klaar was met de foto's had je ook nog de optie om je staten terug te veroveren van je tegenstander met een selfie bij die staat. Na dit spel werden de eerste friendship badges uitgedeeld aan een paar mensen die hem al hadden voltooid. Helaas was na dit moment het kamp dan echt afgelopen maar het was er één om nooit meer te vergeten.
   
  Mart
  RSE Dag in Gent 23 maart 2019

  Omdat het RSE (rowan, sherpa, explorer) weekend in de oude stijl steeds minder deelnemers trok leek het ons tijd voor verandering. Na een succesvol overleg + BBQ (29 september 2018) met alle explorerbegeleiding hebben wij besloten om vanaf 2019 elk voorjaar een RSE dag te organiseren en elk najaar een RSE Weekend.
  Afgelopen 23 maart was het dan zover, de eerste RSE dag. Deze editie heeft plaats gevonden in Gent waar 20 explorers van zes verschillende groepen een uitdagende combinatie van een Hunt game en Crazy 88 hebben gespeeld. De explorers werden verdeeld in vijf groepjes en op pad gestuurd om zoveel mogelijk Crazy 88 opdrachten te voltooien in het oude centrum van Gent. Hiervoor kregen ze per goedgekeurde opdracht een punt. Per tien punten werd er dan een cijfer vrij gespeeld. Elk team moest zo drie cijfers zien te bemachtigen om aan het eind van het spel een kist te kunnen openen waar vijf cijfersloten aan hingen. Om dit alles wat spannender te maken werd de begeleiding ook in groepjes verdeeld. Hun taak was de explorers opjagen en zien te vangen. Het gevangen groepje verloor dan een punt en moest dan weer vol aan de bak om een extra opdracht te voltooien.
  Als extraatje was er een speciale Gentbadge te verdienen voor het groepje dat de meeste specifieke Gent opdrachten wist op te lossen. Team Licht Blauw was de terechte winnaar van deze badge.
  Na een geslaagd spel in Gent is de hele groep naar de Lodewijkgroep in Sas van Gent gegaan. Daar hebben we samen gegeten en was het tijd voor een feestavond.
  Het volgende contactmoment voor alle explorers van Zeeland is ZEX VI 14 t/m 16 juni 2019 in Oostburg.

  TSP Explorers - Zuid
  Spelathon iets voor jou?

  Vind je het leuk om spelideeën uit te wisselen met andere creatievelingen uit het land? Doe dan mee op 7 april 2019! Landelijk team Spel organiseert een Spelathon op zondag 7 april van 10:00 tot 16:00 uur op het landelijk servicecentrum in Leusden. Met elkaar gaan we die dag onder begeleiding van de spelspecialisten brainstormen om leuke, nieuwe en uitdagende activiteiten te bedenken en spelideeën uit te wisselen.
  Deze ideeën komen dan als de bekende speltips elke twee weken in de @-scout én hiermee zal de activiteitenbank worden aangevuld. Geef je dan op via deze link!
  Kun je niet op 7 april? De volgende spelathon is op 17 november. Schrijf de datum alvast in je agenda, de link hiervan volgt nog (medio september).
  Steun het Reizend Scoutingmuseum

  Waar denk je aan bij een museum?
  Een gebouw waar je alleen maar mag rondlopen, je mond moet houden of luisteren naar een gids die je rondleidt. En af en toe een vraag mag stellen? Dat is een beeld dat veel mensen hebben bij een museum.
  Het Reizend Scoutingmuseum is een museum voor iedereen en door leden van Scouting opgezet. Een museum dat rondreist met het erfgoed van Scouting, soms in een gebouw, maar meestal met eigen museumtenten.
  Helemaal niet saai, je komt bij ons binnen voor een praatje, ondertussen kijk je wat rond en bedenkt tegelijk ook wat je zelf hebt meegemaakt en gezien binnen Scouting. 
  En . . . misschien dat je dan tot de ontdekking komt dat je zelf ook bijzondere erfstukken van Scouting hebt, jouw persoonlijke herinneringen die je herkent in de tentoongestelde stukken.
  Wij hebben ons werkdepot in Oosterhout bij Breda, in een prachtig pand bij een bedrijf, aan de Karolusstraat 4. Helaas kunnen wij hier geen expositie neerzetten, maar vergaderen en werken wij met het museum vanuit dit depot. Het is onze werkplek.
  De collectie wordt in zuurvrije dozen in stellingen opgeslagen, maar die zijn heel duur.
  Daarom doen  we dit jaar mee aan de digitale collecte van het Oranjefonds.
  Een geweldige mogelijkheid voor het museum.
  Het Oranje Fonds gebruikt 50% van de opbrengst voor sociale initiatieven in de regio/provincie en de andere 50% is bestemd voor het Reizend Scoutingmuseum om nieuwe opbergmaterialen te kopen. Alvast hartelijk dank voor jouw bijdrage!
  Doneren kan direct via: 
  Doneer nu!
  6        april   Lenteactiviteit Explorers Noord
  6-7     april   Moduleweekend
  9        april   Speloverleg Welpen Noord
  19-22 april   HIT
  19      april   Workshop 'Vinden & Binden' in Terneuzen
  14      mei    Regioraad
  17-19 mei    ZEPAKA in de Braakmanbossen, Thema The league of extraordinary scouts
  18      mei    Praktijkexamen CWO, Kamperland
  25-26 mei    KWE-weekend Sluiskil  

  Ook iets te melden?

  Nieuwsbrief Scouting Zeeland is er voor alle kaderleden en medewerkers van de regio. 
   

  Heb je nieuws of iets leuks te vertellen? Mail ons..
  Deel op Facebook
  Tweet
  Stuur door via mail
  Copyright © Scouting Regio Zeeland, Alle rechten voorbehouden.
  Ons mailadres is:
  nieuwsbrief@scoutingzeeland.nl

  Wenst u op een andere manier deze nieuwsbrieven te ontvangen, Klik dan hier,  of wilt u zich afmelden voor onze nieuwsbrief klik dan hier

  Deze nieuwsbrief is bestemd voor alle kaderleden van Scouting Regio Zeeland van Scouting Nederland.






  This email was sent to <<Email Address>>
  why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
  Scouting Regio Zeeland · Stenenbeer 5 · Vlissingen, Ze 4381 HA · Netherlands

  Email Marketing Powered by Mailchimp