Nationale Herdenking

Elk jaar op 4 mei worden er kransen gelegd door de Scouting op de Dam in Amsterdam. Ieder jaar is er een andere provincie aan de beurt om Scouts en Explorers te leveren voor deze dag. In 2015 was Zeeland voor het laatst aan de beurt. Als we weer aan de beurt zijn zul je het hier lezen. 

 

UPDATE 2015-01-08:

Informatie voor Scoutinggroepen

Ieder jaar helpen tientallen scouts bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. De scouts helpen tijdens de Nationale Herdenking op allerlei manieren:

 • - Ze helpen bij de voorbereiding van de herdenking
 • Voor de herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk kunnen genodigden bij de scouts hun bloemstukken in bewaring geven
 • - Ze dragen zorg voor het hijsen en bewaken van de vlaggen rondom het monument
 • - Ze assisteren genodigden in een rolstoel in de Nieuwe Kerk en op de Dam
 • Tijdens de officiële kranslegging reiken zij de kransen aan Zijne Majesteit de Koning, aan Hare Majesteit de Koningin en aan de vertegenwoordigers van organisaties van oorlogsbetrokken en autoriteiten
 • - Ze reiken tijdens het defilé aan alle aanwezigen bloemen uit

Ieder jaar komen de scouts die tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam hun bijdrage leveren uit een andere provincie. In 2015 is dat de provincie Zeeland. Naast scouts staan er ook zeekadetten op de Dam. De scouts en zeekadetten nemen van tevoren deel aan een voorbereidingsweekend op 20, 21 en 22 maart 2015, waarbij ze onder andere een bezoek brengen aan een museum of monument, ontmoetingen hebben met veteranen en door middel van bijvoorbeeld spel en discussie dieper ingaan op wat 'vrijheid' betekent. Naast hun rol op de Dam leveren scouts ook een bijdrage aan tal van lokale herdenkingen in de rest van Nederland.

Ben jij tussen de 13 en de 18 jaar en kom je uit de provincie Zeeland? Schrijf je dan snel in!

Let op! Het is wel de bedoeling dat je tijdens het weekend én op de oefendag op 18 april aanwezig bent. Lukt dit niet, schrijf je dan niet in.

 

Nationale Herdenking 4 mei 2015 zoekt Scouts, Explorers en WiVa,

Op maandag 4 mei zijn Scouts uit Zeeland aan de beurt om aan de Nationale Herdenking op de dam in Amsterdam mee te doen.

Het proces gaat als volgt:

Uitnodiging: Jeugdleden die op 4 mei tussen de 13 en 18 jaar oud zijn en waarvan in Scouts OnLine ( SOL ) een emailadres bekend is, krijgen een uitnodiging. Via SOL kun je je dan vervolgens aanmelden.

Voorbereiding: Op 20, 21 en 22 maart 2015 is er een voorbereidingsweekend op een nog nader te bepalen plaats. Dit zal vermoedelijk niet in onze provincie zijn. De reden hiervoor is dat er gezocht word naar een lokatie waar 100 personen aanwezig kunnen zijn, kunnen slapen en instructie kunnen krijgen. 

Op 18 of 25 april 2015 is er een terugkommiddag voor de deelnemers en hun ouders. ( Dit zal naar alle waarschijnlijkheid wel in onze provincie zijn, waarschijnlijk Goes )

4 mei: Uiterlijk om 10:00 uur vertrekken er 2 bussen uit de provincie die via een aantal opstapplaatsen verspreid over Zeeland iedereen op zal halen.

Scoutfit: ALLE scouts hebben een Scoutfit uitrusting nodig. Die bestaat uit een uniformblouse zonder allerlei extra insignes en een Scoutfitbroek.

Kosten: Om de kosten van het voorbereidingsweekend te kunnen dekken wordt een bijdrage van tussen de 30 en 40 euro gevraagd.

Ondersteuning: Motiveer je jeugdleden, je vriendjes en vriendinnetjes bij de scouting om zich aan te melden. Het is een onvergetelijke ervaring! 

Zorg er voor dat het emailadres van de ouders en jeugdleden allebei geregistreerd staan in SOL. ( Scouts OnLine ) via http://sol.scouting.nl/

Voor vragen kun je momenteel terecht bij communicatie@scouting.nl Men is hard bezig om de projectgroep samen te stellen. 

Laatste Nieuws:

 • TRA heeft een vacature

  Dit stoere team regio-ambassadeurs heeft een vacature.

  Zou jij ons team willen komen versterken?! Geef je dan op!

  Voor informatie kan je contact opnemen met Elna Dert (info@scoutingzeeland.nl).

   

   
 • Terugkieke naar de tijd naar de padvinders

  Afgelopen week heeft Omroep Zeeland met Terugkieke een film gemaakt over de Zeeuwse padvinders, de Zeeuwse Scouts van nu.

  https://www.youtube.com/watch?v=rjqrQv2-PeM

   
 • Scout it out!

  Op zaterdag 13 januari hebben de Gouden Cirkelgroep en de Blauwe Jungle groep uit Middelburg een ledenwerfactie gehouden in hun wijk. Ze boden een programma aan voor hun eigen leden en voor bezoekende kinderen. Het programma was typerend en uitdagend voor de doelgroep per leeftijd. Zo konden bevers een leuk spel doen met de themafiguren, de welpen popcorn bakken in een zeepklopper en scouts een katapult pionieren.

  De dag werd geopend in aanwezigheid van wethouder Saskia Szarafinski en de voorzitter van de regio Scouting Zeeland.

  Er was een centrale infopost waar kinderen zich konden aanmelden en een stempelkaart konden krijgen waarmee ze de activiteiten van hun eigen leeftijdsgroep konden spelen, wat drinken en eten en na afloop een herinnering krijgen, en natuurlijk een aanmeldformulier.

  Voor de ouders en bezoekers was er de gelegenheid om wat warms te drinken, informatie te krijgen en de ultimate scouting ouder challenge te spelen.

   
 • Team communicatie wil uitbreiden

  Al sinds 2014 word er gewerkt aan alles wat met communicatie te maken heeft binnen Scouting regio Zeeland. Veel zaken hebben op de achtergrond plaats gevonden, sommige zaken zijn meer zichtbaar geweest. 

  Sinds kort willen we dit team graag zichtbaar uitbreiden, om zo nog meer te kunnen bereiken. Hiervoor zijn we op zoek naar een aantal mensen die graag iets willen betekenen voor ons team. We zijn op zoek naar mensen die zich bezig gaan willen houden met de volgende onderdelen:

  • Web

  - Vormgeven van de website(s)
  - Plaatsen van aangeleverde content op de website
  - Meedenken over de inzet van de website(s)
  - Bewaken regelmaat van content plaatsing verschillende teams
  - Plaatsen van content op verschillende kanalen
  - Vormgeven van verschillende kanalen

  • Social media

  - Plaatsen van aangeleverde content
  - Plaatsen van gesignaleerde voor de regio interessante content
  - Uitlokken en participeren in discussie op SM
  - Bewaken van ‘de goede orde’ bij discussies op SM
  - Informeren van bestuur indien dat nodig wordt geacht ivm discussie op social media

  • Nieuwsbrief

  - Plaatsen van aangeleverde content
  - Verzamelen en/of najagen van content
  - Publiceren nieuwsbrieven via e-mail
  - Bijhouden wijzigingen in- en uitschrijvingen nieuwsbrief

  • Vormgeving

  - Op verzoek maken van logo’s en/of drukwerk
  - Op verzoek bijwerken van logo’s en/of drukwerk

  • Technische Ondersteuning

  - Maken en beheer SM kanalen
  - Technisch beheer website(s)
  - Technisch beheer e-mail
  - Technisch beheer documenten-portal/archief regio
  - Uitleg en ondersteuning regiomedewerkers en bestuur waar nodig
  - Contacten derden i.v.m. technische aanpassingen zoals Scouting Nederland

  • Media

  - (Op verzoek) maken van kwalitatief goede persberichten
  - Signaleren en doorgeven van activiteiten die ‘nieuwswaardig’ zijn
  - Begeleiden van externe media bij evenementen
  - Adviseren hoe betere berichtgeving (in de media) te doen

  • Animatie/Video

  - Op verzoek maken (animatie)filmpjes
  - Bewerken van (animatie)filmpjes om ze geschikt te maken voor de regio
  - Adviseren hoe (animatie)video’s in te zetten binnen de regio

  Hierboven hebben we een korte opsomming gegegven van datgeen wat het in de grote lijnen gaat inhouden. Zou je iets voor ons willen betekenen, of ken je iemand die ons hierin zou kunnen helpen, dan horen we dit natuurlijk graag. Je kunt ons bereiken via communicatie@scoutingzeeland.nl

   
 • Waarderingstekens voor diverse regiomedewerkers

  Middelburg - Tijdens onze afgelopen regioraad van 21 november hebben we met veel trots weer een aantal waarderingstekens uit mogen reiken aan 4 van onze regiomedewerkers.

  Verdeeld over vergadering zijn er aan de volgende personen waarderingstekens uitgereikt:

  Brons:

  Tanja Platschorre- Taalman

  Zilver:

  Rik Hengeveld
  Alwin van Ombergen
  Karin Mijnders

  Namens Scouting Regio Zeeland van harte gefeliciteerd!