NLdoet

Het Oranje Fonds organiseerde op 28 en 29 mei 2021, samen met duizenden organisaties in het land, weer NLdoet. Dit is de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet zet vrijwilligerswerk in de spotlights en nodigt iedereen uit om een dagje de handen uit de mouwen te steken.

Voor ca. tien Zeeuwse Scoutinggroepen was 29 mei een dag dat ze verschillende klussen aanpakten.
Door de coronamaatregelen hadden ze een andere NLdoet-klusdag dan anders georganiseerd. De meeste groepen maakten van deze gelegenheid gebruik om onderhoud te plegen aan hun clubgebouw. Het was vooral zorgen dat er niet teveel personen op één locatie aanwezig waren. In de binnenruimtes mocht je maar met twee personen tegelijk zijn. Het was prachtig weer, dus er zijn veel buitenklussen aangepakt.
Vanwege de coronamaatregelen werkten de groepen vooral met vrijwilligers uit ‘eigen’ kring’.
Er zijn ook jeugdleden die hebben meegeholpen, door hun eigen speelruimte op te ruimen en schoon te maken of het terrein rondom het clubgebouw netjes te maken.
De financiële bijdrage van het Oranje Fonds helpt om grotere projecten uit te voeren waar misschien anders geen geld voor is.
De meeste groepen maken er altijd een gezellige dag van. Ze verzorgen de vrijwilligers goed, dus koffie, thee met iets lekkers, lunch met soep, broodje worst etc. en de dag gezellig afsluiten met een borrel. Zo houd je de vrijwilligers tevreden en komen ze hopelijk een volgende keer nog eens terug.
Alle deelnemende groepen zijn blij dat veel dingen zijn opgepakt en opgeknapt. 
Hieronder een verslag van Scouting Sluiskil over hun NLdoet-klusdag.
“Normaal hebben we ongeveer tien externe mensen die komen helpen. Helaas was door alle maatregelen de limiet twee personen. Dit is het vierde jaar dat we mee doen aan NLdoet. Dit ook om externe mensen kennis te laten maken met Scouting. Hiervoor hadden we altijd een werkdag zodat de gebouwen en het terrein netjes blijven en natuurlijk de Scoutingleden ook wat opsteken tijdens het klussen. Door alle coronamaatregelen doen we dit jaar alleen maar buitenklussen die ook goed verspreid zijn. Ook hebben we vanuit NLdoet extra budget gekregen om hygiëneartikelen aan te schaffen”.

Richard Zegers